Zweeds Rabat Schutting

Home Schuttingen

Zweeds Rabat Schutting

Een Zweeds Rabat schutting zorgt voor een strakke afscheiding van een erf of tuin. Deze schutting biedt ook veel privacy, aangezien de schuttingplanken in elkaar vallen en er hierdoor geen doorkijk mogelijk is. Omdat er meestal zwarte potdeksel planken worden gebruikt, heeft een schutting van Zweeds rabat een moderne en luxe uitstraling. Niet voor niets is de vraag naar een schutting van Zweeds rabatdelen de laatste jaren fors toegenomen.

Vraag een offerte aan

Wat is Zweeds Rabat?

Zweeds rabat is een potdeksel plank die een uitsparing heeft, waarbij de planken in elkaar kunnen worden geschoven. Deze planken zijn kenmerkend voor de bouw van traditionele huizen in Zweden, die vaak een rode kleur hebben. Een van de voordelen van dit soort planken, ook wel rabatdelen genoemd, is dat het hout nog ruimte heeft om in de hoogte te werken zonder dat er spleten ontstaan.

Verschil Zweeds rabat en Potdeksel planken

Het grote verschil tussen een normale potdeksel plank en Zweeds rabatdelen is dat een reguliere potdeksel plank vaak recht naar beneden loopt. Dit zie je vaker terug bij blokhutten en tuinhuisjes. De plank heeft net als Zweeds rabat, een zogenaamde messing en groef, waardoor deze in elkaar vallen.

Bij Zweeds rabat is de plank aan de onderkant breder dan aan de bovenkant, waardoor de plank wat schuin lijkt te staan. Naast dat dit een mooi effect geeft, is het ook nog eens praktisch. Het zorgt er namelijk voor dat regenwater beter afwatert. Zweeds rabat is daarom ook uitermate geschikt voor de bouw van van tuinhuisjes, blokhutten of andere buitenverblijven.

Zweeds rabat douglas

Bij het plaatsen van een schutting van Zweeds rabat maken wij veelal gebruik van (geïmpregneerd) douglas hout, red cedar hout of vuren hout. Douglas hout is misschien wel de meest veelzijdige en breed toepasbare houtsoort voor buitengebruik.

Douglas hout wordt gewonnen van de douglasspar in grote bosgebieden in Noord-West Europa. De boomstammen van deze spar groeien recht omhoog. Dit zorgt ervoor dat de planken over het algemeen zeer recht zijn en er weinig oneffenheden in de structuur zitten. Douglas hout heeft daarnaast nog een aantal belangrijke karakteristieken waardoor de houtsoort voor veel verschillende constructies gebruikt kan worden.

Voordelen Douglas rabatdelen

 • Douglas is erg sterk, recht en stevig. Tegelijkertijd is douglas relatief licht in gewicht.
 • Douglas hout is makkelijk te bewerken. Hierdoor is het uitermate geschikt voor schuttingen, tuinhuizen of overkappingen op maat.
 • Het is betaalbaar. Zweeds rabat douglas is vergeleken met een hardhouten schutting of andere houtsoort zoals eiken, veel goedkoper.
 • Het is makkelijk in onderhoud. Afhankelijk van de uitstraling die je mooi vindt, heeft Douglas hout nauwelijks onderhoud nodig. Wanneer er geen onderhoud wordt gepleegd, zal een douglas plank op den duur vergrijzen. Wil je dit tegengaan? Dan zal de plank bijvoorbeeld jaarlijks moeten worden geïmpregneerd.

Nadelen Zweeds Rabat douglas

Over het algemeen is douglas een uitstekende materiaalkeuze als je kijkt naar de prijs/kwaliteitverhouding. Toch heeft Douglas ook een aantal nadelige karakteristieken die we graag noemen, zodat je een overwogen keuze kunt maken voor het type schutting;

 • Naturel Douglas planken zullen op den duur vergrijzen. Om dit tegen te gaan zul je douglas moeten behandelen, bijvoorbeeld met een impregneer. Sommigen vinden de vergrijsde uitstraling juist mooi en kiezen ervoor om het hout juist niet te behandelen. Kies je voor Zweeds rabat in het zwart, dan blijft de plank uiteraard zwart wanneer je deze regelmatig bijwerkt.
 • Douglas hout werkt. Alle houtsoorten werken, maar douglas is minder massief dan bijvoorbeeld hardhout of eiken en kan daardoor eerder scheuren vertonen. Omdat zwarte rabatdelen in de zomer erg warm worden, gebruiken we vurenhout voor zwarte schuttingen. Dit zet minder snel uit en scheurt daardoor ook minder snel.
 • Douglas gaat minder lang mee wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld hardhout. Over het algemeen gaat douglas hout toch zeker 10 jaar mee. Afhankelijk van de behandeling, kan het zelfs nog veel langer mee gaan.

Moderne Zwarte schutting

Bij een Zweeds rabat schutting wordt vaak gekozen voor zwarte rabatdelen, maar deze schutting kan ook worden geplaatst in de natuurlijke kleur van het hout. Ga je voor een tuin met een landelijke sfeer, dan past een naturel plank waarschijnlijk beter. Kies je voor een moderne uitstraling bij een strakke tuin? Dan is zwart wellicht de betere optie. Houd er rekening mee dat een zwarte Zweeds rabat schutting standaard wordt gemaakt van vurenhout.

Schutting verlichting

Bij het plaatsen van een schutting kan er worden gekozen voor het verwerken van verlichting in de schutting. Dit is een optie die de schutting helemaal af maakt! We zorgen hierbij voor al het elektrawerk en verwerken de gewenste verlichting mooi in de Zweeds rabat schutting. Desgewenst kunnen we ook de rest van de tuinverlichting aanleggen.

Zweeds rabat schutting verlichting
verlichting schutting

Zweeds Rabat schutting laten plaatsen?

Waterland Bouw is de specialist in Nederland als het gaat om het plaatsen van schuttingen op maat. We onderscheiden ons door het gebruik van hoge kwaliteit materialen, vakkennis, nauwkeurige installaties en oer-Hollands hard werken. We denken graag mee met de klant om tot het beste resultaat tegen een scherpe prijs te komen.

Ons werkgebied is heel Nederland, maar we zijn vooral actief in de volgende plaatsen;

 • Aalsmeer
 • Aerdenhout
 • Alkmaar
 • Heerhugowaard
 • Hoorn
 • Purmerend
 • Wormerveer
 • Zaandam

Schutting Zweeds rabat dubbelzijdig

Met een schutting creëer je een afscheiding, vaak tussen 2 kavels. Om die reden wordt er meestal samen met buren besloten om een nieuwe schutting te plaatsen. Het voordeel van onze constructie, is dat er aan beide kanten van de schutting gekozen kan worden voor ander materiaal. Willen de buren liever een naturel plank, maar wil jij liever zwart? Geen probleem! De constructie die wij neerzetten is voor bijna alle situaties geschikt.

Kosten schutting

Omdat we alleen maatwerk leveren, hebben onze schuttingen hebben geen vaste prijzen. We nemen graag alle wensen mee in het voorstel en voorzien je graag van advies. Vraag eenvoudig en vrijblijvend een offerte aan via het formulier en geef de belangrijkste wensen alvast aan ons door.

Vraag een offerte aan

Dit zijn vakmensen die alles tot in detail hebben verzorgd. Ik ben heel tevreden met mijn nieuwe schutting met poort.

Jaap Sietses

Heel mooie schutting neergezet. Degelijke constructie en snel en netjes gewerkt.

Edzo Bakker

Vragen? Of wil je een offerte aanvragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen of bespreken je wensen voor een goede offerte.

Neem contact op