Hardhout schutting

Home Alle projecten

Hardhout schutting

Een hardhouten schutting van houtsoorten als bangkirai of azobe is een perfecte keuze wanneer je op zoek bent naar een duurzame en stijlvolle schutting zonder al te veel onderhoud. Deze houtsoorten zijn bij uitstek geschikt voor kwalitatieve schuttingen, aangezien deze natuurlijk bestand zijn tegen rot, schimmel en insecten. Een hard hout schutting is grotere investering, maar gaat in de meeste gevallen ook langer mee dan schuttingen van vuren-, grenen- of douglashout.

Vraag een offerte aan

Tuin schutting hardhout

Naast het feit dat een hardhouten schutting een natuurlijke en strakke uitstraling geeft aan uw tuin of erf, heeft hardhout nog een aantal belangrijke voordelen.

 • Uitstekende kwaliteit met een hoge levensverwachting
 • Een strak maar toch klassiek design
 • Makkelijk in onderhoud
 • Kan veel privacy bieden

Hardhout is dus een slimme investering die de uitstraling van uw tuin of erf verbeterd en jarenlang meegaat, zonder dat je daarvoor veel onderhoud hoeft te plegen.

Verschillende soorten hardhout

Hardhout is een verzamelnaam voor verschillende houtsoorten met een dichte tot zeer dichte structuur. Dit merk je direct aan het gewicht van de hardhout palen en planken ten opzichte van bijvoorbeeld zachte houtsoorten zoals vuren. Bij Waterland Bouw maken we voornamelijk gebruik van Bankirai en Azobe hardhout voor het plaatsen van een schutting.

Bankirai schutting

Iedere hardhout soort heeft verschillende eigenschappen en toepassingen. Zo is Bankirai voornamelijk geschikt als schuttingplank, waarbij Azobe weer meer geschikt is als schuttingpaal, omdat deze beter bestand is tegen de grond. Wanneer je zoekt naar een Bankirai schutting, betekent dat dus niet altijd dat de gehele schutting van deze houtsoort is gemaakt. Ook bij Waterland Bouw plaatsen we hard houten schuttingen met beide houtsoorten.

Azobe palen

Azobe hout gebruiken we dus voornamelijk voor de palen. Azobe is uitermate geschikt voor zware constructies, die weer en wind moeten doorstaan. We maken gebruik van dikke palen, zodat de schuttingpalen niet krom kunnen trekken door de spanning van o.a. wind, grondwater en grond.

Let goed op de te gebruiken materialen wanneer je op zoek gaat naar een hardhout schutting. Kijk bijvoorbeeld naar de dikte van de palen en planken die worden aangeboden. Hierdoor kan de ene aanbieder veel goedkoper leveren dan de andere. Bij Waterland gaan we voor de hoogst mogelijke kwaliteit en degelijke constructies.

Kies de uitstraling van jouw schutting

Een hard hout schutting kan op verschillende manieren worden geplaatst en er kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen om de schuttingplanken horizontaal of verticaal te laten plaatsen, of gebruik te maken van kleinere latjes in plaats van bredere schuttingplanken. Deze keuze is van grote invloed op de uitstraling van de tuin- of erfafscheiding.

Desgewenst kan er ook worden gekozen voor het verwerken van tuinverlichting in de schutting.

Schutting hardhout horizontaal

Wanneer je de hardhout schuttingplanken horizontaal laat plaatsen, geeft dit een verlengend effect. Jouw tuin of erf wordt hiermee optisch langer. Je legt de focus van het aanzicht hiermee als het ware op het einde van de tuin.

Ga je voor een modern design? Dan kun je ook gebruik maken van hardhouten latten die dicht op elkaar en horizontaal worden geplaatst. Dit geeft een zeer luxe uitstraling aan de tuin maar is kostbaarder dan het gebruik van de meer gebruikelijke Bankirai schuttingplanken.

Schutting hardhout verticaal

De meest voor de hand liggende keuze bij een hard houten schutting is het plaatsen van verticale schuttingplanken. Hiervoor kunnen vaak standaard hardhouten tuinschermen of schuttingdelen van 180×180 worden gebruikt. Echter, kiezen wij in de meeste gevallen voor een constructie op maat, waardoor we de schutting helemaal naar wens kunnen opleveren.

Bij een verticale plaatsing kan er ook worden gekozen voor het gebruik van kleinere latjes. Het is helemaal afhankelijk van de uitstraling die je wilt creëren.

hardhout schutting horizontaal
hardhout schutting verticaal

Constructie schutting hardhout

Omdat hardhout een zwaar materiaal is, moet de constructie ook zeer stevig zijn. We bekijken de situatie en zullen op basis daarvan bepalen hoe de constructie eruit gaat zien. We gebruiken uitsluitend hoogwaardige materialen bij het opbouwen van de schutting.

Bij het opbouwen plaatsen we op maat gemaakte planken op een houten frame. Het is hierbij mogelijk om aan beide kanten verschillende planken te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld handig als de buren andere wensen hebben.

Een bijkomend voordeel bij het gebruik van een houten frame, is dat hier verlichting in verwerkt kan worden. Dit maakt de schutting helemaal af. Nog geen elektra in de tuin? Geen probleem, ook dat kunnen we verzorgen!

Hardhout schutting laten plaatsen?

Waterland Bouw is de specialist in Nederland als het gaat om het plaatsen van Bankirai schuttingen op maat. We onderscheiden ons door het gebruik van hoge kwaliteit materialen, vakkennis, nauwkeurige installaties en oer-Hollands hard werken. We denken graag mee met de klant om tot het beste resultaat tegen een scherpe prijs te komen.

Ons werkgebied is heel Nederland, maar we zijn vooral actief in de volgende plaatsen;

 • Aalsmeer
 • Aerdenhout
 • Alkmaar
 • Haarlem
 • Heerhugowaard
 • Hoorn
 • Landsmeer
 • Purmerend
 • Wormerveer
 • Zaandam

Kosten hardhout schutting

Omdat we uitsluitend maatwerk leveren, hanteren we geen vaste prijzen voor onze schuttingen. We nemen graag alle wensen mee in het voorstel en voorzien je graag van advies. Vraag eenvoudig en vrijblijvend een offerte aan via het formulier en geef de belangrijkste wensen alvast aan ons door.

Vraag een offerte aan

Dit zijn vakmensen die alles tot in detail hebben verzorgd. Ik ben heel tevreden met mijn nieuwe schutting met poort.

Jaap Sietses

Heel mooie schutting neergezet. Degelijke constructie en snel en netjes gewerkt.

Edzo Bakker

Vragen? Of wil je een offerte aanvragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen of bespreken je wensen voor een goede offerte.

Neem contact op